fredag 4 mars 2011

Dagens lunch

Dagens lunch blev väldigt god i sin enkelhet. Falukorv med bönor i tomatsås. Till detta en tomatsallad efter Jamie Olivers recept. Den var fantastiskt fräsch.






Värmlandsfalu heter korven. Kraftigare rökt än vanlig falukorv. Mycket god!








Bönor i tomatsås:
2 burkar krossade tomater.
1 gul lök
4 msk sirap
2 msk tomatpuré
2 tsk salt
1-2 tsk Liquid smoke
1 msk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 stor chipotle
1 tsk svartpeppar
1 burk kidneybönor, naturella
1 burk stora vita bönor, naturella
1 msk oregano
Vitvinsvinäger eller citron att smaka av såsen med.

Mängderna är ungefärliga, så det kan säkert krävas lite mer av en del kryddor.

Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja, ca 10 minuter. Salta och peppra. Låt den inte få alltför mycket färg. Ställ den åt sidan.
Häll de krossade tomaterna i en kastrull och hetta upp så att det börjar bubbla.
Hacka chipotlen och lägg i den. Tillsätt övriga ingredienser utom bönor och oregano.
Låt puttra 10 minuter. Använd eventuellt en stavmixer för att få tomatsåsen slätare.
Smaka av såsen med vinäger/citron och sirap så att den får en balanserad syrlighet och sötma.
Häll i de avsköljda bönorna och vänta tills det kokat igen. Tillsätt oreganon och låt puttra 5 minuter.

Tomatsallad med basilikadressing (Jamie Oliver)

• Tomater, gärna flera olika färger och sorter; körsbärstomater, plommontomater, pärltomater, gula, orange, röda.
Dressing:
• Färsk basilika
• En vitlöksklyfta
• 4 msk olivolja
• En nypa salt
• En nypa peppar
• 1,5 msk vitvinsvinäger


Lägg basilika, olivolja, salt och vinäger i en mixer. Pressa i vitlöken och mixa till en slät dressing. Spara några små blad från basilikan till garnering. Hacka under tiden tomaterna i olika former och storlekar, inte för små bitar.
Häll dressingen på ett serveringsfat och lägg försiktigt de hackade tomaterna ovanpå. Garnera med basilika och ringla olivolja över.

Location:Källtorpsvägen,Skövde,Sverige

Inga kommentarer: